tisdag 24 februari 2009

Linus jul

En jul-bild till, den här gången med fokus på Linus jul(dag). Det blev många presenter och glada utrop under dagen, och tomten dök också upp.
_________________________________________________________

Another Christmas-LO, this time with focus on Linus Christmas(day). There were lots of gifts and joy, and even a Santa Claus.



(credits:
template: Christmas template 1 by Jessica Gordon
kit: HollyJollyDay by weeds&wildflowers
alpha: Xmas Alpha by akizo Designs
font: French Script MT, Donnys hand)

Gracias

En liten sammanfattning på vår resa, med tonvikt på den trevliga vistelse hos våra vänner. Vi ska skicka in den här bilden för framkallning, och sen skicka till Mexico som ett tack för det vänliga omhändertagandet.

Texten lyder:
Tack så mycket för ert vänliga mottagande och omtänksamhet om oss. Det var mycket uppskattat, och ni gjorde vårt besök intressant och trevligt. Om ni besöker Sverige så är ni mycket välkomna hem till oss! (fritt översatt, jag skrev det på engelska först)
_________________________________________________________

This is a summary on our trip, with focus on the nice stay at our friends. We are going to make prints from this picture, and then send over to Mexico as a thanks for the wonderful stay.

The text says:
Thank you for your hospitality and care for us during our stay. It was very appreciated, and you really made our stay interesting and enjoyable. If you come to Sweden, you are very welcome to visit us!



(credits:
template: Desktop template by Yin
paper: Waiting to happen by mgl
elements: Date bits 5 by Misty Cato, Distressed Date stamps by Sugarplum Paperie
alpha: Bug hunter freebie by Nikki Scott
fonts: Chinacat, Ellianarelle's Path)

torsdag 19 februari 2009

Mexico, dag 12



På väg att checka ut och åka hem. Det här är hotel-lobbyn med baren i bakgrunden.



Daniel väntar på taxin som ska ta oss till Cancun airport.



Frankfurt visar upp hur snöslask ser ut, ifall vi hade glömt det. Vi var försenade dit, missade vår anslutning med fem minuter, och missade så tåget hem. Men nattåget till Malmö tog oss till Linköping och kl 2 på tisdag morgon var resan slut.

Mexico, dag 11 (forts.)

Först ett stort tack till alla som grattat och lyck-önskat oss!

Här kommer lite bilder som vi inte hann lägga upp från semestern innan vi åkte hem.



Trädgården på all-inclusive H1O Ocean Maya. Det var ett väldigt tjusigt ställe med lummig grönska och fina små hus utspridda i området. Varje hus hade 8 rum med uteplats eller balkong.



Poolområde fanns det givetvis med, bredvid sandstranden.



Till vår (framför allt Daniels) stora glädje var det gott om djurliv i området. Stora ödlor satt på stenarna och solade sig, och i ett litet dike kröp det omkring blåa krabbor. (Vill man se en lite mer close-up så kan man klicka på bilden)



En bild från vår förlovning på stranden.



Det var ju alla hjärtans dag, och hotellet hade stort pådrag eftersom det var många amerikanska gäster där. Vi fick fin middag med bland annat fördrink och krabbklor.

söndag 15 februari 2009

lördag 14 februari 2009

Mexico, dag 10



Akumal beach, ungefär 3 mil söder om Playa del Carmen. Akumal betyder sköldpaddsbukten på maya, och det beror på att det bor en massa sköldpaddor där.



På vår första snorkel-vända såg vi fyra stycken sköldpaddor, betandes i gräset på botten. Den största var ca en meter lång. De liksom svävade omkring i vattnet, och brydde sig inte speciellt mycket om alla snorklare som tittade på dem.



För att ta oss till Akumal hyrde vi en scooter.



På eftermiddagen bytte vi hotell till ett all-inklusive ca en mil norr om Playa del Carmen. Det är en väldigt tjusig anläggning, men själva all-inklusiveandet lämnar kanske något mer att önska. Här äter vi "tepanyaki" på en "japansk" restaurang. Vi kan nog bara konstatera att kocken aldrig varit i Japan. Och han gillade att elda.

fredag 13 februari 2009

Mexico, dag 9

Idag var sista dykdagen, och de två dyken skedde utanför Xcaret, i närheten av Playa del Carmen. Vi åkte ut med en liten båt, bara Daniel, Erika, dykguiden Laurie, en kapten och en kille som hjälpte till. Det var fortfarande ganska hög sjö, och båten hoppade och for rejält på vägen ut.

Första dyket var vid Tortugas-revet. Tortuga betyder sköldpadda, och vi såg tre stycken, varav den ena var en riktig bjässe. Daniel och Laurie lyckades se en haj också, som låg och vilade i en håla. Förmodligen en nurse shark. Det var rejält strömt, så man färdades ganska snabbt över botten utan att göra så mycket. Det andra dyket var på ett rev i närheten. Där såg vi muränor, krabbor, angel fish och en snuba diver (en som snorklar med slang till ytan och friskluft, typiskt all-inclusiv-hotell-aktivitet).

Dessutom är havet som ett akvarium här, det är färglada fiskar överallt, och reven har väldigt häftiga formationer. Återigen var bägge dyken för djupa för kameran.



Efter dyket gick vi ner på stranden för att leta efter någonstans att äta lunch. Stället vi stannade på hade väldigt tjusig utsikt.



Daniel väntar på maten (som tog sin tid), och dricker öl med gott samvete.



En vågbrytare.



Daniel tar sig ett dopp, för första gången i havet utan dykutrustning på.

Mexico, dag 8

Idag gick vi upp tidigt igen för ytterligare en dags dyk. Dagens tur gick till reven utanför Cozumel. Vi tog färjan över från Playa del Carmen med alla dykgrejor, och mötte sen upp en dykbåt på piren på Cozumel. Tyvärr inga dykbilder eftersom bägge dyken vi gjorde var för djupa för vår kamera, men vi fick se mycket häftigt. Bland annat såg vi en gigantisk muräna, som låg i en håla. Dykguiden trodde den var över 3 meter lång.



En bild från båten, tyvärr har kameran blivit lite immig, därav Daniels suddiga gestalt.



Så här ser det ut i duschen efter man dykt i havet.



På kvällen gick vi längs gågatan 5th Avenue och hittade ett trevligt ställe att äta på. En liten öl fick slinka ned också, men det är dykning imorgon med, = inget stort alkoholintag. Sen tidigt i säng (innan 11), det är jobbigt att dyka.

onsdag 11 februari 2009

Mexico, dag 7

Första dykdagen. Eftersom det blåsit rätt rejält så blev första dyket till Cenotes i djungeln, där det inte är så känsligt för vädret. Cenotes är häftigt!



Ingången till den grottan vi ska dyka i. Vattnet är kristallklart. Här är det ungefär fem meter djupt där man ser, sen fortsätter grottan inåt och nedåt till vänster i bild.



Det var gott om stalagtiter och stalagmiter, och andra kalkstensformationer. Den första snitslade banan som vi följde var ca 400 meter lång, och tog oss 45 minuter. Maxdjupet var 8 meter, så det var ett ganska grunt dyk även om vi bara såg dagsljus korta stunder.



På sina ställen var det riktigt mörkt, men alla hade ficklampor med sig.



Det var gott om fosil-spår i kalkstenen.



Två glada dykare, Erika och Daniel.

Mexico, dag 6

Idag har vi mest rest. Det började kl 4 med att Alejandro skjutsade oss till bussen som tog oss från Cuautla till Mexico City Inernational Aeropuerto. Efter ett par timmars väntan gick så flyget till Cancun, och ytterligare lite väntan senare bussen till Playa del Carmen.



När vi hittat vårt hotell tog vi en promenad till dykcentret vi ska dyka med imorgon, och sen en promenad längs stranden.



På stranden sprang vi på en flock med pelikaner.



Pelikaner med ett hotell som inte är vårt i bakgrunden.

måndag 9 februari 2009

Mexico, dag 5

Vi började dagen med ett bad. Pappa Jamie tog med oss, Carmelia, hennes dotter Jelena och systerson Matheus till ett källbad med vatten från vulkanen. Det luktade fruktansvärt av svavel, men kittlade lite skönt på huden.



Sen bar det av på kalas. Pappa Jamies kusin hade fyllt år och bjöd hela släkten på frukost i sin trädgård. Det bjöds på massor med spännande och god mat, här äter Daniel kaka med Jelena och Carmelia i bakgrunden.



Efter frukosten åkte vi till ännu en bergsby med marknad; Tlayacapan. Här hade man specialliserat sig på keramik. Vi köpte en uppsättning keramiködlor att sätta på väggen.



Erika med ett fynd från igår; sjalen.



På kvällen åkte vi hem till Jasmins bror Jaime med fru Alizia. De bjöd på barbecue i sin trädgård. Alla syskonen utom Juan Carlos var där. På bilden: Alejandro, Jasmin, Erika, Jaime, Carmelia, pappa Jaime och mamma Carmen med Jasmins son Diego i famnen.



En massa mat fick vi här med, och gott var det. Grillat kött med tortillas och färska tomater och avocado. På bilden: pappa Jaime, mamma Carmen, Carmelia, Jelena, Jaimito, Santiago, Alizia, Claudia, Erika och Daniel.

Mexico, dag 4



På förmiddagen tog vi det lite lugnt och njöt av trädgården med poolen. Även om solen sken och det var behagligt i luften, så var vattnet i poolen lite väl kallt. Solstolarna ställde vi i skuggan, och här har Erika sällskap av Lola, "La Gorda". Hon är lite överviktig.



Daniel vid poolkanten. Vi var faktiskt i och badade, men ingen lång stund.



Vid lunch kom Jasmin och Alejandro och hämtade upp oss. Vi åkte till Tepoztlán och tittade på marknaden där.



Man kunde klättra upp på berget i Tepoztlán för att titta på pyramiden och utsikten, men värmen gjorde att vi avstod. Det fick räcka med bilder tagna med vårt nya zoom-objektiv. Klicka på bilden för att se pyramiden.



När vi kom tillbaks samlades nästan hela familjen i trädgården för att äta lite och umgås.



Senare på kvällen tog Jasmin med oss för att titta på Cuautla centrum. Det finns ett gammalt ånglok där, med ett par vagnar, som åker ett par hundra meter och så backar tillbaks. Riktigt häftigt när de eldade på i loket för att komma iväg; det pös, spottade och fräste!

Mexico, dag 3



Vi åkte från huset till Pueblas centrum, efter att ha ätit frukost med Carmelia. Det första vi tittade på var den vackra katedralen som står mitt i stan.



Insidan är fantastiskt vacker, med höga valv och mycket guld.



På vår vandring genom Puebla ramlade vi på en liten mysig servering, där man kunde dricka Pasita. Det är en mexikansk russin-likör, och man dricker den med en liten bit ost i glaset.



På vägen från Puebla till Cuautla så rundade vi vulkanen Popocateptl. Den är fortfarande aktiv, och en rökpelare står ständigt ur kratern, 5500 meter över havet.



På kvällen kom vi till Jasmins föräldrars hus. Vi blev varmt välkomnade med mat och dricka. Här provar Daniel, pappa Jamie och Jasmin tequila med lime i. Limen har växt i trädgården, det var bara att gå ut och hämta.

fredag 6 februari 2009

Mexico, dag 2

Juan Carlos, Jasmins bror, hämtade oss vid flyget igår och körde oss sen hem till sig, där vi sov över. Vi var ut på kvällen och åt italienskt, även om vi var mycket trötta. På morgonen kom Jasmin och Alejandro och hämtade oss.



Alejandro, Jasmin och Erika framför ett gäng stoooora kaktusar. Vi är vid Teotihuacán och ska just gå in för att titta på pyramiderna.



Erika med mån-pyramiden i bakgrunden.



Daniel på toppen av sol-pyramiden, med mån-pyramiden bakom.



Jasmin och Daniel vid lunchen efter pyramidbesöket. Vi åt en god panerad köttbit med pommes och sallad, och drack en och annan Sol till. Givetvis med saltad kant på glaset och lime i.



En kyrka som vi var upp till, i ett litet samhälle utanför Puebla. På kvällen åkte vi till Jasmins syster i Puebla, och sov över i huset bredvid, som ägs av Jasmins mamma.